Moció BDS a Claustre

Al Claustre UPC del dia 16 de desembre, es va llegir la següent moció a favor de Palestina que no es va aprovar ja que es va decidir ajornar per tal de recopilar informació sobre quins lligams té la UPC amb Israel i el que implicaria trencar-los, entre d’altres raons.

Des de l’assemblea donem suport a la moció i animem a tots els claustrals que hi signin a favor, al igual que tota la comunitat UPC.

MOCIÓ DE SUPORT A LA CAMPANYA DE BOICOT,

DESINVERSIONS I SANCIONS (BDS) CONTRA L’ESTAT D’ISRAEL

Els estatuts de la UPC recullen entre els seus principis informadors (article 5) que l’activitat de la nostra universitat s’ha d’inspirar en els principis de llibertat, democràcia, justícia, solidaritat, igualtat d’oportunitats, sostenibilitat i respecte a la pluralitat. Així mateix la Universitat ha de vetllar perquè aquests principis siguin efectius.

Creiem que aquesta declaració de principis és incompatible amb l’establiment de lligams amb institucions que representin a l’Estat d’Israel que des de 1948 vulnera sistemàticament el Dret Internacional i contravé nombroses resolucions de les Nacions Unides:

– Resolució 242 del Consell de Seguretat que condemna l’ocupació militar de Cisjordània, Jerusalem Est, Gaza i els Alts del Golan siris, que ja fa 44 anys que dura [1]

– Resolució 194 de l’Assemblea General que garanteix el dret al retorn dels més de 7 milions de refugiats palestins [2]

– El Mur de la vergonya que Israel continua construint a Cisjordània i Jerusalem Est, malgrat que va ser declarat il·legal el 2004 per la Cort Internacional de Justícia [3]

– Expansió de colònies israelianes a Cisjordània i Jerusalem Est contravenint la Quarta Convenció de Ginebra[4]

A aquestes vulneracions del dret internacional sumem la discriminació no només de la població palestina dels territoris ocupats sinó també de la que viu a Israel i Jerusalem Est.

Un altre aspecte intolerable és la situació de crisi humanitària que pateix la franja de Gaza. En l’últim atac indiscriminat a la franja de Gaza realitzat per l’Estat d’Israel durant els mesos de juliol i agost de 2014 han mort més de 2000 palestins, dels quals la majoria eren civils (més de 500 menors d’edat).

L’any 2005 la societat civil palestina va fer una crida unitària [5] per iniciar una campanya d’aïllament internacional d’Israel inspirada en la lluita sud-africana contra el règim d’apartheid. Es tracta d’una campanya eines de lluita no-violenta com són el boicot (no col·laboració), les desinversions econòmiques i les sancions internacionals. Des d’aleshores, la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel s’ha anat estenen arreu del món i ha sumat múltiples suports. Aquests suports inclouen el de figures com Desmond Tutu o Stephen Hawking, universitats com la de Johannesburg o varies associacions acadèmiques dels Estats Units [6]. A l’estat espanyol una petició donant suport al boicot de les institucions acadèmiques israelianes ha estat signat per prop de 1,500 professors i investigadors (incloent figuers com Josep Fontana o Arcadi Oliveres) [7].

Per tots els motius expressats anteriorment demanem que el claustre de la UPC:

  • S’adhereixi a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel en els termes en què aquesta està plantejada. En aquest sentit, la UPC es compromet a no establir cap tipus de conveni amb les institucions, empreses o organitzacions israelianes fins que aquest Estat compleixi amb la seva obligació de reconèixer el dret a l’autodeterminació del poble palestí i acati el Dret Internacional per mitjà de les tres demandes de la campanya BDS reconegudes pel Dret Internacional:

-la finalització de l’ocupació i la colonització del territoris ocupats l’any 1967 i el desmantellament del Mur;

-el reconeixement dels drets fonamentals dels ciutadans àrabs palestins d’Israel a una plena igualtat;

-el respecte, la protecció i la promoció dels drets dels refugiats palestins a retornar a les seves llars i propietats tal i com ho va estipular la Resolució 194 de les Nacions Unides.

En tot cas, aquesta mesura no s’aplicarà a aquelles institucions, empreses o organitzacions israelianes que reconeguin de forma explícita els drets fonamentals del poble palestí en la forma que s’han detallat en el paràgraf anterior.

[1]://unispal.un.org/unispal.nsf/9a798adbf322aff38525617b006d88d7/7d35e1f729df491c85256ee70068613

6?OpenDocument&Highlight=0,242

[2]http://unispal.un.org/unispal.nsf/a06f2943c226015c85256c40005d359c/c758572b78d1cd0085256bcf0077

e51a?OpenDocument

[3] http://www.icj-cij.org/homepage/sp/advisory/advisory_2004-07-09.pdf

[4] http://www.icrc.org/ihl.nsf/full/195

[5] http://www.bdsmovement.net/call – Spanish

[6]http://www.eldiario.es/catalunyaplural/campanya-BDS-Israel-per-funcionant_0_225027658.htm

[7]http://www.infolibre.es/noticias/politica/2014/08/07/profesores_cientificos_espanoles_piden_cese_las_r

elaciones_academicas_con_israel_20398_1012.html