ATUREM-LO. ATUREM-LOS. PRIMER ASSALT

El passat 15 de març el pla d’estudis del nou Grau en Tecnologies Industrials i Anàlisi Econòmica va ser tombat a Junta d’Escola per 43 vots en contra, 36 a favor i 7 abstencions.
Contra les pressions del lobby de Barcelona Global, contra els de dalt que ja ho tenien al sac i ben lligat, contra aquells que ja l’anunciaven abans que hagués passat pels processos democràtics pertinents…en fi, contra tot pronòstic el pla d’estudis no es va acceptar.
Vam rebutjar la imposició dels capricis de lobbys econòmics i la intromissió d’empreses privades que pretenen servir-se de la universitat pública per fer-se graus universitaris a mida; vam rebutjar un sistema d’accés restringit a uns pocs privilegiats, a l’elitització de l’ensenyament de tots; vam rebutjar l’anglès com a llengua de coneixement i prestigi per sobre la resta; vam rebutjar el model universitari que cada cop vol tendir més a ser una màquina al servei de les lleis del mercat, una fàbrica de peces subordinada al món laboral, en comptes de ser espais de pensament i coneixement lliure. Vam rebutjar també la manca de transparència i la participació nul•la a l’hora de crear-lo, idear-lo i construir-lo.
Malgrat això Direcció, que sembla tenir, inexplicablement, com a única i primordial missió la implementació d’aquest grau per l’any que ve, ha convocat eleccions parcials de junta. Aquestes se celebraran imminentment per tal de modificar-ne la composició, omplir vacants i tirar endavant la realització d’aquests nous estudis.
Quin és el model universitari que es construeix des de l’Escola quan, en lloc de respectar les decisions preses pel conjunt de la Junta escolar, es busquen maneres de maquillar el procediment fins que surti el resultat que uns volen? Quina mena d’idea de democràcia és la que si no surt el que manen els de dalt, busca dreceres per a fer-ho possible, en lloc d’escoltar les reticències i replantejar-se seriosament si s’estan prenent les decisions encertades? Què podem esperar d’un sistema que no escolta més que els que remenen les cireres?
Hi haurà, doncs, eleccions a Junta i previsiblement, se’n celebrarà una altra, contra rellotge, per tal de complir amb les pressions dels poderosos. Com a Assemblea d’estudiants de l’ETSEIB, com a candidatura del Pati Nou, ens seguiran trobant al mig del camí, compromesos. No ens rendirem i seguirem lluitant per una universitat pública i de qualitat.

Barcelona, 16 d’Abril de 2018

Assemblea d’estudiants de l’ETSEIB – El Pati Nou